Šoulet s pečenou divokou husou
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
4 porce
300 g pečené zvěřiny z divoké husy, 200 g ječných krup, 150 g žlutého hrachu, 100 g mraženého zeleného hrášku, 2 velké stroužky česneku, 1 šalotka, 3 lžíce husího nebo vepřového sádla, lžíce sušeného oregana, sůl
Kroupy na cedníku propláchneme studenou vodou, dáme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc namáčet. To samé provedeme i se žlutým hrachem. Druhý den uvaříme doměkka zvlášť kroupy a žlutý hrách, a to v mírně osolené vodě, ve které se namáčely. Po uvaření důkladně scedíme. Zelený hrášek na cedníku jen krátce spaříme horkou vodou. V hluboké pánvi na lžíci sádla osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme uvařené kroupy a žlutý hrách, spařený zelený hrášek a kousky pečené zvěřiny z divoké husy a za stálého míchání krátce orestujeme. Ochutíme prolisovaným česnekem, rozemnutým oreganem a solí a dobře promícháme. Vzniklou směs přeneseme do zapékací formy vytřené lžící změklého sádla, povrch urovnáme, poklademe vločkami zbylého sádla a v troubě předehřáté na 200 °C zapékáme asi 15 až 20 minut.
Podáváme s kysaným zelím a sterilovanými okurkami.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes