Vařená daňčí plec s křenovou omáčkou a chlebovým knedlíkem
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
750 g daňčí plece bez kosti, 1 menší cibule, kousek mrkve, petržele a celeru, 2 bobkové listy, 5 jalovčinek, lžička celého černého pepře, sůl
na omáčku: 500 ml zvěřinového vývaru, 130 ml smetany ke šlehání, 80 g másla, 3 vrchovaté lžíce čerstvě jemně nastrouhaného křenu, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 šalotka, cukr, citronová šťáva, mletý bílý pepř, sůl
na knedlík: 250 g chleba, 100 g hrubé mouky, 160 ml mléka, 1 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, sůl
Odblaněnou, studenou vodou omytou a osušenou zvěřinu ze všech stan osolíme, svážeme do válečku, vložíme do tlakového hrnce, přidáme cibuli ve slupce, kořenovou zeleninu a celé koření, zalijeme litrem studené vody a vaříme asi hodinu doměkka. Měkkou zvěřinu uchováme v teple, vývar použijeme na omáčku.
V době, kdy se vaří zvěřina, si připravíme knedlík. Chléb nakrájíme na kostičky a vsypeme do mísy. V mléce rozšleháme vejce, vlijeme na kostičky chleba, promícháme a necháme vsáknout. Po chvíli vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Vařečkou vypracujeme těsto, rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujeme dvě šišky a v páře vaříme si 12 minut. Ostrým nožem nakrájíme na plátky.
Na omáčku na másle zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, zasypeme moukou a osmahneme světlou jíšku. Jíšku zalijeme studeným vývarem, metličkou důkladně prošleháme a 20 minut zvolna povaříme. Ke konci varu přidáme polovinu nastrouhaného křenu a smetanu a krátce povaříme. Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme zbytek nastrouhaného křenu, dochutíme cukrem, citronovou šťávou, bílým pepřem a solí. Do odstavené omáčky vmícháme lžičku másla.
Vařenou daňčí plec naporcujeme, na talíři přelijeme křenovou omáčkou, ozdobíme nastrouhaným křenem a podáváme s chlebovým knedlíkem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes