Vývar z divokého holuba s restovanou zeleninou a zastřenými křepelčími vajíčky
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
6 porcí
1 kuchyňsky opracovaný divoký holub, 1 mrkev, čtvrtka celeru, 20 cm pórku, 1 červená cibule, 18 křepelčích vajíček, 50 ml portského, 2 lžíce másla, 2 bobkové listy, 5 jalovčinek, půl lžičky celého pepře, sůl
Kuchyňsky opracovaného divokého holuba opláchneme studenou vodou, vložíme do tlakového hrnce, přidáme opláchnutou neoloupanou červenou cibuli, celé koření, osolíme, zalijeme 1,5 l studené vody a vaříme asi 1,5 hodiny doměkka.
Mezitím si připravíme restovanou zeleninu a zastřená křepelčí vajíčka. Oloupanou mrkev a celer nakrájíme na delší tenké nudličky, pórek na tenké plátky. Zeleninu orestujeme na másle do poloměkka a odložíme stranou. Do menšího vyššího kastrůlku vlijeme asi 750 ml vody, přidáme 2 lžíce octa a přivedeme k varu. Křepelčí vajíčka postupně po jednom opatrně rozklepneme na lžíci, těsně před bodem varu vytvoříme ve vodě vír, vajíčko do něj vložíme, po malé chvilce vybereme děrovanou naběračkou a zchladíme ve studené vodě. Bílek musí být pevný a žloutek uvnitř polotekutý.
Vývar slijeme do hrnce přes hustý cedník, ze zchladlého holuba obereme svalovinu z prsíček, stehýnek a křídel. Do vývaru vložíme restovanou zeleninu a obranou svalovinu, přivedeme k varu a vypneme. Dochutíme portským a solí.
Jednotlivé porce na talířích zdobíme zastřenými křepelčími vajíčky a petrželkou.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes