Zelňačka se zvěřinovou klobásou a hříbky
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
500 g sterilovaného zelí, 2 větší brambory, 2 měkké zvěřinové klobásy, 1 l zvěřinového vývaru, 200 ml smetany na vaření, 1 malá cibule, velká hrst sušených hříbků, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 3 červené jalovčinky, 3 zrnka nového koření, 1/2 lžičky celého černého pepře, lžička uzené červené papriky, špetka pálivé papriky, sůl
Sterilované zelí i s nálevem dáme do menšího hrnce a povaříme téměř doměkka. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky, osolíme, přidáme špetku celého kmínu a v druhém menším hrnci uvaříme též téměř doměkka; po uvaření je scedíme. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo a osmahneme na něm na plátky nakrájenou klobásu. Osmahnutou klobásu odhrneme ze středu hrnce na okraje, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a celé koření, cibuli osmahneme dozlatova, vsypeme obě papriky a mouku a za stálého míchání jen krátce osmahneme. Zalijeme horkým zvěřinovým vývarem, přidáme sušené hříbky, přiklopíme a zvolna 20 minut povaříme. Nakonec přidáme povařené zelí i s nálevem, scezené brambory a smetanu, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti dochutíme solí, cukrem, případně i octem.
Rady a tipy
* Zelňačka ze sterilovaného zelí je jemnější chuti. Pokud máte raději kysané zelí, které je „ostřejší“, klidně jej použijte, ale před povařením slijte nálev a odložte ho stranou. Můžete ho pak použít na závěr na dochucení polévky. Kysané zelí povařte zalité trochou vody.
* Mletou papriku osmahněte opravdu jen velmi krátce. Jinak by zhořkla a znehodnotila chuť polévky. Vyzkoušejte uzenou papriku, ta dodá polévce nezaměnitelnou chuť a vůni.
* Dobré je zelňačku připravit den předem. Rozležením výrazně získá na chuti.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes