Zvěřinová sekaná pečená v mléce
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
500 g mleté zvěřiny (může být směs více druhů), 500 g mletého vepřového masa, 150 g prosciutta (sušená italská šunka), 70 g parmezánu, 60 g másla, 30 g strouhanky, 1 litr mléka, 100 ml bílého vína, 3 vejce, 2 šalotky, snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu, hladká mouka, 5 jalovčinek, 2 bobkové listy, mletý černý pepř, muškátový oříšek, sůl
Do velké mísy vložíme mletou zvěřinu a vepřové maso, přidáme nadrobno pokrájenou sušenou šunku a čerstvé bylinky, čerstvě nastrouhaný parmezán, strouhanku, rozklepneme vejce, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a osolíme. Důkladně vymícháme, rukama smočenýma ve studené vodě vytvarujeme tři šišky a odložíme stranou.
V pekáči s vyšším okrajem rozpustíme máslo a dorůžova na něm osmahneme šalotku nakrájenou na tenká kolečka, nesmí se připálit. Šalotkou ochucené máslo scedíme, vrátíme do pekáče a ze všech stran na něm dozlatova opečeme odložené šišky sekané, které jsme předtím zlehka poprášili moukou. Opečenou sekanou vyndáme z pekáče, do pekáče vlijeme víno a necháme ho odpařit. Pak přidáme celé koření, vlijeme mléko a necháme přejít varem. Do pekáče s mlékem vrátíme opečené šišky sekané, zakryjeme a v troubě předehřáté na 190 °C zvolna pečeme asi 1,5 hodiny. Upečenou sekanou vyndáme z pekáče a nakrájíme na plátky. Mléčnou omáčku podle chuti dosolíme (obvykle není třeba dochucovat, získala výbornou chuť z pečené sekané).
Sekanou podáváme s nastavovanou kaší, zvlášť v omáčníku servírujeme mléčnou omáčku.
Nastavovaná kaše
600 g brambor, 200 ml mléka, 150 g ječných krupek, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, lžíce sušeného oregana, sůl
Krupky v cedníku propláchneme studenou vodou a vsypeme do hrnce. Zalijeme asi 600 ml vody, osolíme a zakryté poklicí zvolna vaříme doměkka asi 30 až 45 minut (podle velikosti krupek). Z uvařených krupek slijeme vodou, v cedníku je opět propláchneme studenou vodou a uchováme v teple. Oloupané brambory pokrájíme, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Z uvařených brambor též slijeme vodu a důkladně je rozšťoucháme. Pak přidáme máslo, po částech přilijeme horké mléko a promícháme. Nakonec přidáme scezené teplé krupky, prolisovaný česnek, v dlaních rozemnuté oregano a dobře promícháme. Podle chuti dosolíme.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes.