Zvěřinové kuličky v brusinkové omáčce
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
na zvěřinové kuličky:
500 g mleté zvěřiny (může být směs více druhů), 30 g parmazánu, 3 lžíce strouhanky, 1 vejce, lžíce olivového oleje, lžíce másla, lžíce citronové šťávy, lžička citronové kůry, mleté koření na zvěřinu, sůl
na brusinkovou omáčku:
250 g čerstvých brusinek, 80 g třtinového cukru, 1 malá šalotka, stroužek česneku, 3 lžíce krémového balzamika, 100 ml vody, citronový pepř, špetka chilli, sůl
Do mísy dáme mletou zvěřinu, nastrouhaný parmazán, strouhanku, vejce, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou citronovou kůru, přidáme velkou špetku mletého koření, osolíme a důkladně vypracujeme kompaktní zvěřinovou směs. Ze směsi rukama namočenýma ve studené vodě tvarujeme kuličky o průměru 4 cm a v pánvi na rozehřátém oleji a másle je ze všech stran opečeme dozlatova. Opečené kuličky odložíme stranou. Do pánve přidáme najemno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek, krátce orestujeme, vsypeme brusinky, přidáme balzamiko, malou špetku chilli, opepříme, osolíme, zalijeme vodou, přivedeme k varu a pod pokličkou asi 10 minut zvolna povaříme. Pokličku odklopíme, vložíme opečené zvěřinové kuličky, promícháme a odkryté asi 5 minut povaříme.
Zvěřinové kuličky v brusinkové omáčce podáváme s rýží.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes