Přihlásit

Vlastníci půdy a hospodáři se vymezili proti novele zákona o myslivosti

Návrh novely zákona o myslivosti, který budou v úterý 10. září v prvním čtení projednávat poslanci, se nyní dostal také pod kritiku vlastníků hospodařících na honebních pozemcích. V otevřeném dopise, který podepsalo kolem 60 vlastníků, varují, že některé problematické body zákona podle nich zapříčiní opačné důsledky toho, co má novela řešit.

Doporučeno Vlastníci půdy a hospodáři se vymezili proti novele zákona o myslivosti

Mezi signatáři otevřeného dopisu jsou významní vlastníci lesní i zemědělské půdy, jako např. šlechtici Lelio Colloredo-Mannsfeld, Jan Nepomuk Schwarzenberg a Carlo Kinsky Dal Borgo, nebo správci obecních majetků. Jako důvod odmítnutí aktuálního znění novely uvádí: „Novela místo podpory vlastníků a myslivců zavádí novou rozsáhlou byrokracii, nové povinnosti a likvidační sankce. Místo možnosti jednoduchého řešení redukce přemnožené zvěře v lokalitách, kde je to potřeba, zavádí rozsáhlý úřední aparát s nepřehledným rozhodováním orgánů státní správy bez znalosti konkrétních lokalit.“

Za problematické body s potencionálními negativními dopady považují umožnění lovu hospodařícím osobám s minimální výměrou souvislých 30 ha, „centrální“ způsob plánování lovu podle posouzení stavu lesa, navýšení byrokracie a nákladů na posílení státní správy myslivosti a Úřadu pro hospodářskou úpravu lesů a uzákonění vysokých sankcí za nedodržení ustanovení navrhovaného zákona.

„Navrhovaný systém povolenek k lovu pro takzvané hospodařící osoby zavádí druhou, výrazně menšinovou, avšak privilegovanou skupinu osob, která nemusí respektovat většinové demokratické postupy při vytváření a správě honiteb. Zřizuje tak nové povinnosti pro vlastníky a nová práva pro privilegovanou skupinu hospodářů – nikoli vlastníků. Tuto nespravedlivou a v demokratické společnosti neakceptovatelnou nesystémovost ministr vydává za posílení práv vlastníků,“ řekl pro iDNES.cz Tomáš Balihar, který stál za vytvořením dopisu.

Přes kritiku si signatáři uvědomují potřebu nového zákona a v závěru dopisu píší: „Ačkoliv novela v určitých drobných jednotlivostech přináší potřebné změny, v koncepčních otázkách zcela selhává a její schválení by bylo krokem zpět do období 50. let minulého století, kdy stát zastával názor, že úředník nejlépe ví, jak spravovat soukromý majetek.“ Vlastníci a hospodáři tak doufají, že dojde k přepracování novely s vyslyšením připomínek těch, kterých se novela bezprostředně týká. Věří, že je možné najít řešení dané problematiky, která dosáhnou deklarovaných cílů.

Otevřený dopis najdete zde.

Podle hospodarivkrajine.cz a iDNES.cz, red.

Poslední změna: 06.09.2024 15:28

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.