Bažantí vývar s celestýnskými nudlemi a restovanou zeleninou
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
bažantí vývar: skelety ze dvou bažantů, 1 mrkev, 1 petržel, půlka menšího celeru, lžička krupicového cukru, lžička celého pepře, 5 jalovčinek, sůl
celestýnské nudle: 250 ml plnotučného mléka, 150 g polohrubé mouky, 2 vejce, hrst plocholisté petržele, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl; máslo na smažení
restovaná zelenina: 1 větší mrkev, 1 petržel, 1 kedlubna, sůl; lžíce másla na restování
Bažantí skelety opláchneme studenou vodou, osušíme, rozsekneme na menší kousky, položíme na plech vyložený pečicím papírem, posypeme cukrem a v troubě předehřáté na 250 °C pečeme asi 20 minut. Během pečení kousky skeletů obrátíme. Pečené kosti vložíme do hrnce, osolíme, přidáme celé koření, zalijeme 1,5 litrem studené vody, přivedeme k varu, teplotu snížíme, přilijeme 0,5 litru studené vody a velmi zvolna táhneme 4 hodiny. Půl hodiny před koncem vaření přidáme očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu. Vývar scedíme přes síto vyložené plátýnkem a udržujeme v teple.
Mezitím, co se vaří vývar, si připravíme celestýnské nudle a restovanou zeleninu. Všechny suroviny na celestýnské nudle kromě petrželové natě důkladně prošleháme a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak přidáme nadrobno nakrájenou plocholistou petržel, promícháme a na pánvi s rozpuštěným máslem smažíme tenké palačinky. Usmažené palačinky pevně srolujeme a krájíme na spirálky o tloušťce asi 0,5 cm. Zeleninu očistíme, nakrájíme na julienne nudličky a na pánvi s rozpuštěným máslem restujeme 3 minuty. Mírně osolíme.
Polévku servírujeme tak, že na nahřáté hluboké talíře položíme spirálky celestýnských nudlí, zalijeme horkým vývarem a navrchu ozdobíme restovanou zeleninou a plocholistou petrželkou. Pokud na skeletech zůstala nějaká zvěřina, po uvaření ji obereme a při servírování přidáme k nudlím.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes