Grilovaná jelení svíčková, hráškové pyré, restované lišky
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
4 porce
600 g jelení svíčkové, pepř čtyř barev, slunečnicový olej, sůl
Důkladně odblaněnou svíčkovou osušíme papírovou utěrkou, potřeme olejem, posypeme čerstvě podrceným pepřem a necháme v pokojové teplotě alespoň půl hodiny odležet. Mezitím si připravíme obě přílohy. Odleželou svíčkovou položíme na suchou rozpálenou grilovací pánev a z každé strany ji 2 minuty zprudka opékáme. Po celou dobu přípravy manipulujeme se svíčkovou grilovacími kleštěmi, v žádném případě do ní nepícháme vidličkou. Opečenou svíčkovou i s pánví vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a 6 až 7 minut dopékáme. Dopečenou svíčkovou přendáme na předehřátý talíř, z obou stran osolíme a před servírováním necháme 3 až 4 minuty odležet.
Hráškové pyré
500 g čerstvého nebo mrazeného hrášku, 3 polévkové lžíce zakysané smetany, lžíce másla, stroužek česneku, hrstka petrželové natě, citronový pepř, sůl
V menším hrnci přivedeme k varu litr vody, osolíme, vhodíme hrášek, znovu přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Scedíme jen tak, aby v hrnci zbylo trochu vody, přidáme propasírovaný česnek a petrželku a tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme. Pak přidáme zakysanou smetanu a máslo a ještě krátce promixujeme. Nakonec dochutíme pepřem a solí.
Restované lišky
500 g čerstvých lišek, 1 malá šalotka, 2 lžíce másla, hrstka čerstvého tymiánu, bílý pepř, sůl
Na pánvi s rozpuštěným máslem krátce osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, vhodíme lišky a restujeme 5 minut. Podle chuti opepříme, osolíme, přidáme odrhnuté lístky čerstvého tymiánu a jen promícháme.
Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes