Jelení plec na divokém koření, červená řepa na způsob zelí, bramborové knedlíky
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
1 kg jelení plece bez kosti, 100 g slaniny, 200 ml červeného vína, 200 ml zvěřinového vývaru, 2 lžíce sádla, vrchovatá lžíce celého divokého koření (jalovec, nové koření, černý pepř), 2 bobkové listy, sůl
Důkladně odblaněnou plec osušíme, hustě protáhneme klínky slaniny, osolíme a tenkým provázkem stáhneme do válečku, aby si při pečení podržela tvar. Celé koření a bobkové listy nahrubo podrtíme, posypeme jím pracovní plochu a váleček plece v něm obalíme. Takto připravenou plec necháme v chladu nejméně 2 hodiny, klidně i přes noc, nasucho odležet. Odleželou plec v pekáčku na rozpuštěném sádle ze všech stran zprudka opečeme. Pak podlijeme částí vína a vývaru a zakryté v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi hodinu doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme zbylým vínem a vývarem a též přeléváme výpekem.
Upečenou jelení plec zbavíme provázku a krájíme na úhledné plátky. Podáváme s dušenou červenou řepou a bramborovými knedlíky.
Dušená červená řepa na způsob zelí
800 g syrové červené řepy, 1 malá šalotka, lžíce sádla, 2 lžíce červeného vinného octa, lžíce třtinového cukru, špetka čerstvě mletého hřebíčku a nového koření, sůl
na dokončení: 50 ml studené vody, 2 lžičky škrobové moučky
Syrovou červenou řepu důkladně omyjeme studenou vodou a na páře pod pokličkou uvaříme doměkka. Necháme zchladnout, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a ty pak na tenké nudličky (oloupanou řepu je možné i nahrubo nastrouhat). V kastrůlku na rozpuštěném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme nudličky řepy, osolíme, přidáme ocet, cukr a koření a za opatrného míchání krátce podusíme. Nakonec vlijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve studené vodě a opět za opatrného míchání, aby se nudličky řepy nepotrhaly, krátce povaříme do zhoustnutí. Podle potřeby dochutíme cukrem, octem a solí.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes