Kýta z divočáka na tymiánu s jablky a celerem
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
750 g kýty z divočáka bez kosti (ideálně ořech), 100 g slaniny, 2 jablka, 150 g celeru, 300 ml černého piva, 200 ml zvěřinového vývaru, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce oleje, lžíce třtinového cukru, snítka čerstvého tymiánu, sůl
Odblaněnou kýtu prošpikujeme slaninou nakrájenou na hranolky a ze všech stran osolíme. V pekáčku rozehřejeme olej, kýtu zprudka ze všech stran opečeme, vyndáme z pekáčku a udržujeme v teple. Očištěný celer nakrájíme na kostičky, vložíme do pekáčku po kýtě, krátce osmahneme, posypeme cukrem, přidáme protlak a společně orestujeme. Poté zalijeme pivem, promícháme a necháme přejít varem. Na celerový základ vložíme osmahnutou kýtu, přidáme větvičky tymiánu a zakryté v troubě předehřáté na 190 °C zvolna pečeme doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme zvěřinovým vývarem. Asi 10 minut před koncem pečení přidáme jablka zbavená jádřinců nakrájená na kostky a společně dopečeme.
Podáváme s bramborovou kaší.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes