Přihlásit

Orebice pečená na másle a jalovci s mandlovou nádivkou

2 kuchyňsky upravené orebice, 4 plátky selské jemně uzené šunky, 50 g másla, 3 červené a 3 modré jalovčinky, sůl
nádivka: 3 housky, 150 ml plnotučného mléka, 50 g krůtí prsní šunky, 2 lžíce másla, 1 vejce, malá šalotka, velká hrst mandlových plátků, hrstka jemně nasekané kadeřavé petrželky, citronový pepř, špetka muškátového květu, sůl

Studenou vodou dobře omyté orebice osušíme, vně i uvnitř osolíme a pevně jim tenkým provázkem svážeme nožky. Na prsa položíme plátky šunky, ovážeme provázkem, zády položíme do pekáčku, posypeme podrcenými jalovčinkami, poklademe plátky másla, mírně podlijeme vodou a zakryté pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi hodinu dozlatova. Během pečení několikrát přelijeme výpekem a podle potřeby podléváme.
Housky nakrájené na kostičky pokropíme mlékem, zlehka promícháme a necháme stát, aby se mléko vsáklo. V míse dohladka utřeme povolené máslo se žloutkem, špetkou soli, citronového pepře a muškátového květu. Pak přidáme najemno nakrájenou šalotku, zvláčnělé housky, na kostičky nakrájenou krůtí šunku, nasekanou petrželku, mandlové lupínky a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh vyšlehaný z bílku. Nádivku dáme do zapékací misky, povrch uhladíme stěrkou a v polovině pečení orebic vložíme do trouby k pekáčku s orebicemi. Pečeme asi 30 minut dozlatova.
Podáváme s vařenými bramborami.

Rady a tipy
* Jedna orebice vydá na dvě porce. Pokud čekáte více strávníků než čtyři, přidejte příslušný počet orebic i přiměřené množství ostatních surovin na pečení a nádivku.
* Je výhodnější péci nádivku zvlášť, nikoliv v pekáčku s orebicemi. Nádivka je pak přiměřeně vláčná, není rozmáčená z podlévání orebic a máme dostatek výpeku k podávání.

Text, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.