Prsa z divoké kachny se sladkokyselou chilli omáčkou a batátovým pyré
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
4 porce
prsa: prsní filety s kůží ze dvou mladých divokých kachen, 2 lžíce slunečnicového oleje, lžíce másla, lžička růžového pepře, hrubozrnná růžová sůl
chilli omáčka: 300 ml sladšího červeného vína, 200 ml vody, 100 g třtinového cukru, 2-3 středně pálivé červené chilli papričky, 2 stroužky česneku, lžíce másla, lžička škrobové moučky, rýžový ocet, špetka čerstvě podrceného růžového pepře, sůl
Kůži na prsních filetech ostrým nožem nařízneme do mřížky, filety potřeme z obou stran slunečnicovým olejem, posypeme čerstvě podrceným růžovým pepřem a necháme v pokojové teplotě asi hodinu odpočinout. Poté je na rozpálené suché pánvi zprudka opečeme nejprve kůží dolu, pak je obrátíme a též opečeme (z každé strany 1,5 až 2 minuty, poté i krátce z boků). Do pánve přidáme máslo, pánev nakloníme k jedné straně a rozpuštěným máslem opečené filety přelijeme. V teplé troubě necháme filety 5 minut odpočinout.
Na chilli omáčku nalijeme do nerezového kastrůlku se silnějším dnem červené víno a vodu, vsypeme omyté a pokrájené papričky, na plátky nakrájený česnek, třtinový cukr a růžový pepř, osolíme, promícháme a za mírného varu necháme z vína odpařit alkohol. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem a znovu přivedeme k varu. Vlijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve dvou lžičkách studené vody a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Nakonec vhodíme lžíci másla a již bez vaření promícháme, až se máslo rozpustí. Omáčku dochutíme rýžovým octem, třtinovým cukrem a solí.
Kachní filety nakrájené na tenké plátky posypeme hrubozrnnou solí, podáváme je přelité chilli omáčkou, jako přílohu volíme batátové pyré. K tomuto pokrmu by nemělo chybět dobré červené víno.
Batátové pyré s balzamikem
1 kg batátů, 50 g másla, 2 lžíce olivového oleje, lžička balzamikového krému, špetka čerstvě mletého citronového pepře, sůl
Oloupané batáty nakrájené na kostky uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu důkladně slijeme, horký kastrůlek přiklopíme poklicí a batáty v něm protřepeme, aby se odpařila veškerá tekutina. Ručním šťouchadlem rozmačkáme, postupně přidáváme na plátky nakrájené máslo a olivový olej a vymícháme dohladka. Nakonec dochutíme pepřem, solí a balzamikovým krémem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes