Ragú z divočáka na černém pivu se žampiony
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
6 porcí
900 g plece z divočáka bez kosti, 500 ml černého piva, 350 ml zvěřinového vývaru, 300 g čerstvých žampionů s malými hlavičkami, 1 větší šalotka, 50 g slaniny, vrchovatá lžíce sádla, 2 lžíce švestkových povidel, 3 lžíce strouhaného perníku, nahrubo drcené zvěřinové koření, sůl, kadeřavá petrželka
Důkladně odblaněnou, omytou a osušenou plec z divočáka nakrájíme na větší kostky, vložíme do misky, osolíme, posypeme zvěřinovým kořením a rukou promícháme. V kastrolu se silným dnem rozpustíme sádlo, vhodíme nadrobno nakrájenou slaninu, necháme zesklovatět, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a krátce orestujeme. K tomuto základu přidáme nakrájenou zvěřinu, dobře ze všech stran orestujeme, vhodíme na půlky nakrájené žampiony, promícháme, podlijeme pivem a vývarem, zakryjeme poklicí, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a dusíme asi 1,5 hodiny doměkka. Kastrol s měkkou zvěřinou přendáme na sporák. Do většího plecháčku dáme povidla a strouhaný perník, zalijeme 200 ml horké vody, metličkou prošleháme, vlijeme ke zvěřině, zvolna promícháme a krátce povaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem, porce ragú posypeme nasekanou petrželkou.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes