Srnčí řízky ve vinném těstíčku se sýrem s bramborovo-petrželovým pyré
- Kategorie: Speciality ze zvěřiny
- Přidat nový komentář
čtyři velké řízky ze srnčí kýty, mletý bílý pepř, sůl, slunečnicový olej na smažení
na těstíčko: 200 ml bílého vína, 2 vejce, 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce najemno nastrouhaného tvrdého sýra, hrstka nadrobno pokrájené hladkolisté petržele, špetka mletého zázvoru, sůl
V misce prošleháme víno s vejci, vsypeme mouku, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželovou nať, přidáme špetku mletého zázvoru, osolíme a dobře promícháme. Pokud je těstíčko řídké, na hustotu těsta na lívance zahustíme moukou.
Řízky na okrajích nařízneme, aby se při smažení nezkroutily, zlehka naklepeme, mírně posypeme bílým pepřem a osolíme. Pak je protáhneme v těstíčku a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji; nejprve krátce zprudka, poté na mírném ohni dozlatova.
Podáváme s bramborovo-petrželovým pyré a brusinkovým kompotem.
Bramborovo-petrželové pyré
4 velké brambory, 2 velké petržele, 200 ml smetany na vaření, 2 lžíce másla, špetka muškátového květu, citronová šťáva, sůl
Brambory a petržel oloupeme, nakrájíme na kousky, kvůli výraznější chuti orestujeme na másle, osolíme, podlijeme polovinou smetany a troškou vody a pod pokličkou uvaříme doměkka. Ke konci varu pokličku odklopíme a necháme odpařit téměř všechnu tekutinu. Vlijeme zbylou smetanu a tyčovým mixérem rozmělníme na jemné pyré. Nakonec dochutíme špetkou muškátového květu, citronovou šťávou a solí.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes