Boření mýtů o zvěřině
- Kategorie: Myslivost
- Přidat nový komentář
Lesnicko-dřevařská komora České republiky připravila v rámci projektu „Zvěřina – koordinační a servisní centrum“, který podpořilo Ministerstvo zemědělství, tři instruktážní videa pro veřejnost o tom, jak v kuchyni pracovat se zvěřinou, a vydala též malou zvěřinovou kuchařku. Na projektu spolupracoval i Svět myslivosti.
Sedm mýtů o zvěřině aneb vaříme se Sašou
První přibližně patnáctiminutové video nazvané „Sedm mýtů o zvěřině“ nenásilnou formou vyvrací zažité nepravdivé informace o zvěřině. Vše proběhne během představení a konzumace několika chodů zvěřinového menu. Průvodci jsou televizní moderátor Saša Hemala, rozhlasová moderátorka Bára Hacsi a redaktor Světa myslivosti Dalibor Pačes. Stejní aktéři ve druhém videu společně připraví zvěřinový burger a ve třetím minutkové srnčí špalíky ve slanině se smetanovou omáčkou s rozmarýnem.
Videa je možné pustit si na youtubovém kanálu Lesnicko-dřevařské komory:
Chutná zvěřina na talíři: 7 mýtů o zvěřině
Chutná zvěřina na talíři: Vaříme se Sašou
Chutná zvěřina na talíři: Vaříme se Sašou 2
Malá kuchařka „Chutná zvěřina na váš stůl“
V úvodní části kuchařky formátu A5 a rozsahu 48 stran lze nalézt stručnou charakteristiku zvěřiny (chuť, vůně, co ovlivňuje její kvalitu, zdroje zvěřiny) a návod na základní kuchyňskou úpravu zvěřiny ze zvěře drobné i spárkaté; nechybí krátká zmínka o zvláštních úpravách zvěřiny. Následuje představení zástupců zvěře spárkaté (srnčí, divočák, jelen a daněk) a drobné (kachna divoká, bažant, zajíc), kteří se běžně vyskytují v honitbách České republiky. U každého zástupce zvěře je uveden recept na přípravu zvěřiny z něj získané, a to včetně praktických rad a tipů. Vše doplňují barevné obrázky zvěře, zvěřiny a zvěřinových pokrmů.
Malou kuchařku Chutná zvěřina na váš stůl můžete získat na vyžádání v tištěné podobě (www.ldkomora.cz) nebo si ji stáhnout v elektronické verzi z webu Lesnicko-dřevařské komory.
Redakce