Přihlásit

Policie pomůže s odstřelem divočáků na Liberecku, aby se zabránilo šíření afrického moru prasat

Proti šíření nebezpečné nákazy afrického moru prasat (AMP) mezi populací prasat divokých zasáhne na Liberecku i Policie ČR. Na základě usnesení vlády schváleného 28. srpna společně s Ministerstvem zemědělství (MZe) a Ministerstvem dopravy začne spolupracovat na likvidaci prasat divokých. Ministerstvo vnitra a MZe přispějí 14 miliony korun na zakoupení munice, tlumičů a vybavení pro účinnou střelbu v noci.

Doporučeno Policie pomůže s odstřelem divočáků na Liberecku, aby se zabránilo šíření afrického moru prasat Ilustrační foto Policie ČR

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) odůvodnil schválení usnesení: „V současnosti mohou proti přemnožené černé zvěři zasahovat pouze myslivci. To jsou však často dobrovolníci a mají jen omezené časové možnosti. Nákaza mezi divokými prasaty se přitom šíří. Letos jsme zaznamenali už 27 potvrzených případů. Rozhodli jsme se proto spolu s ministerstvem vnitra, že stejně jako při posledním výskytu AMP v České republice před sedmi lety využijeme zkušeností a schopností policistů. Tehdejší spolupráce se velmi osvědčila, na čas se dokonce podařilo České republice AMP zcela vymýtit. Proto chceme nyní tento úspěšný postup zopakovat.“

MZe poskytne až 6 milionů a Ministerstvo vnitra až 8 milionů na nákup střeliva, tlumičů, termovizí a zařízení pro noční vidění, které umožní účinný lov i v noci.

„Využíváme téměř identický postup jako při výskytu afrického moru prasat v roce 2017. Policie bude postupovat v rámci bezpečnostního opatření MOR a pořízený materiál bude moci opakovaně použít i v následujících letech,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Státní veterinární správa monitoruje Liberecko pomocí dronů, takže má aktuální informace o výskytu prasat. Po domluvě s myslivci se tak budou moci policisté vypravit do lokalit, kde bude lov nejpotřebnější. Police ČR vyšle na místa vycvičené střelce, kteří budou garantovat disciplínu při odstřelu a zároveň budou zárukou přesnosti střelby, která povede k rychlému usmrcování prasat divokých. S odstřelem na místě začnou policisté už v září.

První divoké prase nakažené africkým morem potvrdila laboratoř 1. prosince 2022 nedaleko česko-polské hranice na Frýdlantsku. „Aktuálně byla nákaza potvrzena u prasete divokého uloveného v katastrálním území Kateřinky u Liberce ve vymezeném uzavřeném pásmu II,“ informoval dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Vorlíček. Od počátku letošního roku podle něj eviduje správa už 27 potvrzených případů afrického moru u divočáků, z toho 13 myslivci ulovili a 14 jich našli uhynulých. „Od počátku nákazy evidujeme v ČR celkem 84 případů nákazy,“ dodal.

„Je nutné, abychom prováděli veškerá možná preventivní opatření proti šíření choroby, protože africký mor je v populacích prasat divokých i domácích smrtelnou nákazou. V hospodářských chovech může způsobit obrovské materiální škody a vést až k úplné likvidaci chovů. Na základě dosavadních zkušeností s AMP se jako nejvhodnější postup jeví zredukovat stavy prasat divokých,“ vysvětlil ministr Výborný.

Využijí se podle něj i další preventivní opatření proti šíření AMP. „Už v tuto chvíli spolupracujeme s Českou zemědělskou univerzitou, využíváme pracovníky s drony, kteří vyhledávají výskyt populace prasat divokých. S ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic budeme spolupracovat na instalaci pachových ohradníků, které mají snížit posun nakažené populace směrem na jih,“ dodal Výborný. Rozmístění pachových bariér bude provedeno na vhodných místech u silnic I. tříd a u dálnic. U silnic nižších tříd bude provedení pachových ohradníků zajištěno ve spolupráci mezi krajskou veterinární správou a Libereckým krajem. Přestože pachový ohradník nemá podobu plotu, omezí migraci zvěře mimo vyznačenou oblast, a tím sníží riziko dalšího šíření nákazy.

Ze zkušeností z ostatních zemí postižených AMP i všech odborných studií vyplývá, že zamezit šíření nákazy mezi divokými prasaty je velmi obtížné. Současná nákazová situace v okolních zemích není dobrá, AMP se razantně šíří například v Německu, Itálii nebo Polsku.

Podle TZ MZe a ČTK, red.

Poslední změna: 29.08.2024 14:13

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.