Přihlásit

Potvrzeno: divočák z Orlickoústecka pozitivní na svalovce

V Národní referenční laboratoři ve Státním veterinárním ústavu Olomouc v sobotu potvrdili, že ve zvěřině uloveného divočáka z okresu Ústí nad Orlicí byly larvy svalovce (Trichinella spiralis), uvádí tisková zpráva Státní veterinární správy ČR ze dne 20. prosince t. r.

Podle slov Jana Bardoně, ředitele SVÚ Olomouc, se potvrdilo, že pro vyšetření na trichinely je nejspolehlivější tzv. trávicí metoda, při níž se využívá pepsinu, takže jsou v tkáni přítomné larvy krásně zřetelné.

Zvěřinu z pozitivního divočáka samozřejmě nelze použít pro lidskou spotřebu. Lze potvrdit, že lovec z mysliveckého sdružení v Dolní Dobrouči udělal dobře, když dal v souladu s veterinární legislativou uloveného divočáka vyšetřit. Tento případ trichinelózního divočáka je u nás druhý za uplynulých deset let.

Určitě je dobré zopakovat, že trichinelóza je nejen nepříjemné , ale i velmi nebezpečným onemocněním, neboť může ohrozit i člověka. I když poslední případ byl v Českých zemích zaznamenán v roce 1954 (viz zpráva ze 17. 12. 2010 na www.svscr.cz.). Podle Milana Maleny, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR, má povinnost vyšetřovat ulovená divoká prasata své opodstatnění.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.