V Česku byl po čtyřech letech zjištěn výskyt svalovce u divočáka
- Kategorie: Myslivost
- Přidat nový komentář
Jak v pátek 17. prosince informoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, vzorek masa divočáka uloveného na Orlickoústecku v Pardubickém kraji obsahoval larvy cizopasníka svalovce. Konzumace takto nakaženého masa může u člověka vyvolat onemocnění trichinelóza, které může v krajním případě skončit i smrtí člověka. Podobný případ byl v Česku zjištěn naposledy před čtyřmi lety.
Výskyt svalovce odhalili pracovníci Státního veterinárního ústavu Jihlava, kde maso uloveného divočáka nechal podle předpisů vyšetřit myslivec z obce Dolní Dobrouč. Výsledek testu musí ještě potvrdit Národní referenční laboratoř ve Státním veterinárním ústavu Olomouc, řekl Duben.
Nemoc trichinelóza postihuje kromě divokých prasat také medvědy, koně, osly, nutrie, psy, v minulosti se vyskytla také u prasat domácích. Pro člověka je nebezpečné pouze nedostatečně tepelně opracované maso nakaženého zvířete. "Při větší invazi působí horečky, třes a křeč dýchacích svalů. V pozdější fázi onemocnění se již prakticky nedá léčit a může končit i smrtí," podotkl Duben. Proto už staré myslivecké kuchařky doporučovaly maso divočáků dlouho a dostatečně péct či vařit, připomněl.
"Trichinelóza u lidí už u nás nebyla na rozdíl například od sousedního Slovenska více než padesát let zjištěna," uvedl Duben. V českých zemích se choroba naposledy vyskytla v roce 1954. Tehdy onemocnělo 11 lidí, tři z nich onemocnění podlehli. Před čtyřmi lety byl v ČR zjištěn výskyt svalovce v okrese Rychnov nad Kněžnou.
Podle platné legislativy má osoba, která uloví divočáka, nechat jeho maso před uvolněním ke spotřebě vyšetřit ve státním veterinárním ústavu nebo v laboratoři schválené krajskou veterinární správou.
Nemoc trichinelóza postihuje kromě divokých prasat také medvědy, koně, osly, nutrie, psy, v minulosti se vyskytla také u prasat domácích. Pro člověka je nebezpečné pouze nedostatečně tepelně opracované maso nakaženého zvířete. "Při větší invazi působí horečky, třes a křeč dýchacích svalů. V pozdější fázi onemocnění se již prakticky nedá léčit a může končit i smrtí," podotkl Duben. Proto už staré myslivecké kuchařky doporučovaly maso divočáků dlouho a dostatečně péct či vařit, připomněl.
"Trichinelóza u lidí už u nás nebyla na rozdíl například od sousedního Slovenska více než padesát let zjištěna," uvedl Duben. V českých zemích se choroba naposledy vyskytla v roce 1954. Tehdy onemocnělo 11 lidí, tři z nich onemocnění podlehli. Před čtyřmi lety byl v ČR zjištěn výskyt svalovce v okrese Rychnov nad Kněžnou.
Podle platné legislativy má osoba, která uloví divočáka, nechat jeho maso před uvolněním ke spotřebě vyšetřit ve státním veterinárním ústavu nebo v laboratoři schválené krajskou veterinární správou.