Přihlásit

Za čtvrtstoletí bylo v Česku vybudováno 13 dálničních ekoduktů umožňujících migraci živočichů

Především zajíci, prasata divoká, lišky, kuny, srnčí a jelení zvěř využívá v různých částech Česka 13 vybudovaných nadchodů přes frekventované dálnice a čtyřpruhové silnice. Fotopasti letos na tomto přemostění usnadňující migraci zvířat zachytily i vlka. 

Doporučeno Za čtvrtstoletí bylo v Česku vybudováno 13 dálničních ekoduktů umožňujících migraci živočichů Ilustrační foto ŘSD ČR

První tzv. ekodukt byl v Česku zprovozněn v roce 1999 na dálničním úseku mezi Velkým Újezdem a Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku a společně s 12 dalšími pomáhá chránit životy volně žijících živočichů i řidičů. ČTK to včera sdělil Martin Strnad z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).

Ekodukty jsou speciální nadchody, po kterých mohou zvířata překonat rušné silnice. V České republice je evidováno 37 objektů typu nadchod, které mohou sloužit pro migraci zvířat, z toho 36 se klene nad dálnicemi a silnicemi a jeden nad železnicí. „Z tohoto počtu je 13 ekoduktů, 14 víceúčelových nadchodů a zbylé představují upravené nadjezdy původně postavené za jiným účelem, než je migrace živočichů. Obvykle se jedná o převedené polní nebo lesní cesty. Funkci dálničních ekoduktů plní také všechny tunely mimo zastavěná území obcí,“ uvedla mluvčí AOPK Karolína Šůlová.

Odborníci využití ekoduktů při migraci zvířat monitorují pomocí fotopastí. „Z monitoringu víme, že ekodukty pravidelně využívají místní druhy živočichů, jako je srnec, liška, kuna nebo jezevec, kteří mají průchod přes dálnici ve svém domovském teritoriu. Velcí savci a tedy i šelmy je používají zejména při své migraci na delší vzdálenost, při které hledají svého partnera nebo nové místo k usazení,“ řekl Václav Hlaváč z AOPK.

„Díky monitoringu fotopastmi v rámci projektu TRIPASS se v letošním červenci podařilo zachytit na jednom z monitorovaných ekoduktů vlka. To je vůbec první oficiální záznam velké šelmy na tomto typu migračního objektu v ČR. Vlk byl zachycen na jednom z nejmladších tuzemských ekoduktů, který byl postaven u Bílého Kostela nad Nisou na silnici I/13 teprve v roce 2023. Zajímavé je, že byl vybudován nad již existující silnicí v úseku s častými srážkami živočichů s projíždějícími vozidly,“ podotkl Ivo Dostál z Centra dopravního výzkumu.

V krajině prošpikované silnicemi podle Strnada umírá pod koly aut mnoho zvířat. Silnice také omezují jejich pohyb. „To může nepříznivě ovlivnit mnoho druhů živočichů, protože vznikají izolované populace, které spolu nemají žádný kontakt, a dochází tak k omezení toku genů. Takové populace se stávají zranitelnějšími a mohou lokálně vyhynout. Důležitý je proto dostatek propustků, zvířecích podchodů či nadchodů. Špatnou prostupností krajiny jsou ohroženi hlavně velcí savci, negativní vliv má ale i na obojživelníky, plazy nebo některé druhy ptáků,“ uvedl Strnad.

Podle TZ AOPK ČR a ČTK

Poslední změna: 03.09.2024 10:16

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.