Přihlásit

Lesníci i ochránci přírody podporují myslivecký zákon, myslivci ho odmítají

Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ) se neshodne s dalšími sedmi neziskovými organizacemi a spolky na vládním návrhu novely zákona o myslivosti. Lesníci, zemědělci a ochránci přírody návrh podporují a vyzývají Poslaneckou sněmovnu k jejímu přijetí.

Doporučeno Lesníci i ochránci přírody podporují myslivecký zákon, myslivci ho odmítají Foto archiv redakce

Ve společné tiskové zprávě o tom 24. června informovaly Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL), Českého svazu ochránců přírody (ČSOP), Pro Silva Bohemica, České společnosti ornitologické (ČSO), Hnutí DUHA a Spolku vlastníků honebních pozemků (SVHP). ČMMJ zákon naopak zásadně odmítá, poslala proto otevřený dopis ministru zemědělství Markovi Výbornému (KDU-ČSL), ve kterém tvrdí, že bude mít dopad na počet aktivních myslivců v Česku. Ministerstvo zemědělství reagovalo, že si uvědomuje důležitost myslivců a jejich práce, dosavadní způsob mysliveckého hospodaření je ale podle úřadu neudržitelný.

Společnou tiskovou zprávu ASZ ČR, SVOL, ČSOP, Pro Silva Bohemica, ČSO, Hnutí DUHA a SVHP najdete zde.

Novelu zákona o myslivosti schválila vláda 12. června, Sněmovna ji v prvním čtení projedná v úterý 2. července. Materiál je podle sedmi organizací kompromisem vzniklým na základě složitých jednáních politiků, odborníků a hospodářů. Přesto podle nich přináší zásadní a dlouho potřebnou modernizaci systému myslivosti.

„I přesto, že novela zdaleka neřeší všechny problémy spojené s českou myslivostí, je to krok správným směrem. Novelu je třeba schválit a v reformě našeho přístupu ke krajině a zvířatům pokračovat,“ uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Naopak myslivecká jednota návrh zákona už dříve zásadně odmítla. Novela má podle Výborného vyřešit problém s nadměrnými stavy spárkaté zvěře, myslivci ale tvrdí, že předložený zákon se nevěnuje příčinám narůstajících počtů zvěře a zvyšujících se škod na lesních a zemědělských pozemcích v některých částech ČR.

Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý včera řekl, že ministr si uvědomuje důležitost myslivců a jejich práce pro zajištění dobrého stavu lesa i zvěře. Dosavadní způsob mysliveckého hospodaření je nicméně podle úřadu neudržitelný a způsobuje stále rostoucí počty spárkaté zvěře. Novela je proto nezbytná, aby odpovídala současným potřebám a učinila myslivost atraktivní i pro mladou generaci, doplnil mluvčí.

Podle ČTK

Poslední změna: 25.06.2024 11:13

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.