Přihlásit

Návrh novely zákona o myslivosti – kdo ovládl mediální prostor?

V úterý 10. září t. r. se v Národním zemědělském muzeu v Praze konaly dvě tiskové konference k návrhu novely zákona o myslivosti – první začala v 10 hodin a organizovala ji Českomoravská myslivecká jednota, druhá startovala o hodinu a půl později pod taktovkou Ministerstva zemědělství. Na první zazněla tvrdá kritika, odmítnutí a výzva k přepracování, na druhé obhajoba a apel k přijetí.

Doporučeno Návrh novely zákona o myslivosti – kdo ovládl mediální prostor? Foto archiv redakce

Hlavní argumenty obou stran sporu jsou dobře známé a nejnověji shrnuté v tiskových zprávách prezentovaných na zmíněných akcích (příloha 1 a 7). V poslední době se však objevilo několik nových skutečností, které mají potenciál ovlivnit další osud návrhu novely, resp. její projednání v Poslanecké sněmovně. Byly zmíněny především na tiskové konferenci ČMMJ.

Tisková konference ČMMJ

Na ní vystoupili předseda organizace Ing. Jiří Janota, Tomáš Pilík coby člen Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Příbram, Mysliveckého spolku Nechvalice a vlastník zemědělských a lesních pozemků v jedné osobě, JUDr. Daniel Novotný, Ph.D., jakožto iniciátor a signatář otevřeného dopisu vlastníků hospodařících na honebních pozemcích, zveřejněného několik dní před tiskovou konferencí (příloha 2; plocha půdy, kterou signatáři dopisu ohospodařují, činila k 9. září celkem 168 000 ha), a PhDr. Pavla Benettová, Ph.D., předsedkyně spolku STOP sečení srnčat.

Ing. Janota upozornil kromě jiného na to, že:
– návrh novely v současné podobě odmítli významní vlastníci zemědělských a lesních pozemků v České republice (důvody vysvětlil JUDr. Novotný),
– podle Agrární komory ČR zákon povede k přemnožení zvěře, což zvýší škody zemědělců (příloha 3);
– Svaz měst a obcí ČR varoval před negativními dopady novely zákona o myslivosti na venkovské obce a myslivost (příloha 4);
– vzniklo vyjádření akademiků (doc. Ing. Vladimír Hanzal, CSc., doc Ing. Vlastimil Hart, Ph.D., doc. Ing. Miloslav Vach, CSc., a Ing. Jan Dvořák, Ph.D.) obsahující výčet úskalí, které návrh novely přináší a jejich nepříznivých dopadů, jež současnou situaci ještě zhorší (příloha 5),
– byla představena Deklarace zastání se srnčí zvěře v naší krajině, jejíž iniciátoři taktéž odmítají návrh novely zákona (příloha 6; podrobnější informaci podala PhDr. Benettová).

Kromě jiného Ing. Janota opakovaně zmínil článek Ing. Pavla Sedláře Plán mysliveckého hospodaření podle navrhované novely zákona o myslivost, uveřejněný ve Světě myslivosti č. 9/2024, v němž autor poukázal na možné negativní dopady systému plánování lovu navrhovaného ministerstvem.

Tisková konference MZe

Tiskové konference MZe se osobně zúčastnil ministr Mgr. Marek Výborný, jemuž sekundovali zástupci uskupení tvořeného nestátními neziskovými lesnickými, zemědělskými a ochranářskými organizacemi – Ing. Richard Podstatzký Thonsern (předseda Komory soukromých lesů Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů ČR), Ing. Tomáš Pospíšil (předseda Pro Silva Bohemica), Ing. Karel Kříž (výkonný místopředseda Českého svazu ochránců přírody), Mgr. Zdeněk Vermouzek (ředitel kanceláře České společnosti ornitologické) a Mgr. Ing. Jaroslav Šebek (předseda Asociace soukromého zemědělství ČR). Ne všichni se nicméně dostali ke slovu. Ministerský návrh novely zákona přijeli obhajovat ještě doc. Dr. Ing. Tomáš Vrška (ředitel Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny), Mgr. Jan Matoušek (výkonný ředitel České asociace pojišťoven) a na dotazy novinářů byli připraveni odpovídat Ing. Jaroslav Kubišta, Ph.D. (ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů) a Mgr. Patrik Mlynář (vrchní ředitel sekce lesního hospodářství MZe).

Jak již bylo zmíněno výše, na této tiskové konferenci zazněly argumenty podporující přijetí návrhu novely a vyvracející tvrzení ČMMJ. Za tímto účelem spustily uvedené neziskové organizace web myslivostudrzitelne.cz, který veřejně představily (TZ v příloze 8).

Mediální remíza

Pro většinu novinářů, kteří absolvovali nejprve tiskovou konferenci ČMMJ trvající 80 minut a poté se ihned přemístili v budově Národního zemědělského muzea o dvě patra výše, kde je čekal další hodinový výklad, určitě nebylo jednoduché vstřebat a interpretovat prezentované informace, o to víc, že mnohé z nich vyznívaly naprosto protichůdně. Asi logickým vyústěním je tedy remíza, kdy se v nejrůznějších médiích během úterního odpoledne a večera objevily zprávy o tom, jak se myslivci hádají s ministerstvem zemědělství a podporovateli zákona, aniž by bylo zřejmé, kdo má navrch. Je fakt, že otevřený dopis významných vlastníků zemědělských a lesních pozemků v České republice je těžký kalibr, který může sehrát významnou roli v jednáních s politiky, stejně jako odmítnutí návrhu novely Agrární komorou nebo Svazem měst a obcí. Obě strany sporu mají nyní několik týdnů času na přesvědčování poslanců o své pravdě. Během té doby se jistě dočkáme dalších mediálních výstupů.

David Vaca, foto archiv redakce

Poslední změna: 12.09.2024 22:32

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.